Vill du hjälpa till att förbättra Sveriges totalförsvarsförmåga genom att skapa förutsättningar för utveckling av informationssystem med hög nivå av säkerhet och robusthet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!
Om tjänsten
I arbetet kommer du att delta i projekt som syftar till att undersöka och förbättra hur system utvecklas och förvaltas för att uppnå en väl avvägd nivå av säkerhet. Ditt fokus kommer att ligga på aspekter såsom organisation, processer, arkitektur och metodstöd. Ett exempel är metoder för att ta fram organisationsanpassade och granskningsbara informationssystem med hög säkerhetsnivå. Projekten omfattar såväl teoretiska som praktiska aspekter under systemens hela livscykel.
Då vårt arbete ofta utgår från uppdragsgivarnas behov är förståelse för uppdragsgivarnas verksamhet central för oss. Du kommer att delta i arbetet där vi tillsammans med våra uppdragsgivare bygger kunskap om deras verksamhet, kontext och behov. Den erhållna kunskapen ger bra förutsättningar för arbetet med att hitta lösningar på konkreta informations- och cybersäkerhetsfrågor. Detta kan exempelvis omfatta analyser av stödsystems roll i verksamheten, vilka informationsflöden som systemen hanterar och vilka säkerhetsbehov som systemen har samt att identifiera brister, analysera risker och föreslå säkerhetshöjande åtgärder för befintliga och nya system. Våra analyser och förslag till åtgärder inkluderar många olika aspekter, från teknik till regelverk. Du får även möjlighet att delta i utvecklingen av cyberövningar i cyberanläggningen Crate.
Om enheten
På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.
FOI har en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet och du kommer ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör Cyberförsvar och ledningsteknik. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella och framtida utmaningar med relevans för cybersäkerhet inom totalförsvaret, framför allt kopplade till metodutveckling och automation samt värdering och analys av tekniska egenskaper. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Till vårt förfogande har vi Crate, en av världens mest avancerade cyberanläggningar för forskning, övning och utvärdering.
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Krav
Personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst är god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem samt att vara kreativ och självgående.
Meriterande
Genomförd forskarutbildning är meriterande men inget krav.
Vad erbjuder vi dig?
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.
Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html
Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.
Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 18 maj 2025!
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller förste forskare Daniel Eidenskog. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.
FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.
Referensnummer:
FOI-PERS-2025-309
Län:
Östergötland
Anställningstyp:
Tillsvidareanställning
Anställningsgrad:
Heltid
Arbetstider:
Dag
Sista ansökningsdag:
2025-05-18
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Linköping
Företagets hemsida:
Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Stockholm