Vill du ha ett sommarjobb som bidrar till att stärka sveriges cyberförsvar?
Om tjänsten
I cyberanläggningen Crate skapas datornätverk för träning och tester kopplade till cybersäkerhet. De skript och applikationer som idag används för att bygga datornätverk skapar färdigkonfigurerade maskiner i näten, men de saknar den typ av innehåll som kan behövas i övningar och tester. Det finns idag en stor mängd skript för att installera eller hantera olika mjukvaror och tjänster i miljön. Exempelvis domänkontrollanter, mejlservrar, webbservrar och databasaser. Skripten är idag skrivna i Ansible-kod.
De existerande skripten behöver uppdateras för att möta ytterligare krav FOI tagit fram. I detta sommarjobb kommer du få i uppgift att översätta installationsskript till det nya format som tagits fram, testa att de fungerar och dokumentera resultatet. Du kan även få i uppgift att på egen hand implementera nya installationsskript för sådant som saknas idag. Arbetet kan komma ske ihop med andra sommarjobbare.
Om enheten
Du kommer att ingå i enheten Cyberträningscentrum som tillhör Cyberförsvar och ledningsteknik. Enhetens huvuduppdrag är att bidra till samhällsviktiga verksamheters förmåga att motstå cyberhot. Vi gör det genom att bedriva och beforska övning och träning i cyberdomänen. Vid enheten finns en av Europas första och största cyberanläggningar där vi simulerar IT-miljöer och ICS-system som integreras med cybersäkerhetsscenarier. Det ger oss en kontrollerad miljö för cyberövning och för experimentell forskning på cyberhot.
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Vi söker dig som studerar på en civilingenjörsutbildning. Du behöver grundläggande kunskaper inom programmering, datornätverk och systemadministration. Det är meriterande om du har kunskap om Ansible.
För arbetet krävs det att du är noggrann, kvalitetsmedveten och att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.
Vad erbjuder vi dig?
På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.
Du anställs på visstidsavtal under fyra till åtta veckor, enligt överenskommelse, under perioden juni till augusti 2024. Arbetet utförs i Linköping.
Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 31 januari 2025
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta förste forskningsingenjör Jonas Almroth eller enhetschef Pauline Ärlebäck. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Anette Frid (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.
FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.
Referensnummer:
FOI-PERS-2024-839
Län:
Anställningstyp:
Särskild visstidsanställning
Anställningsgrad:
Heltid
Arbetstider:
Dag
Sista ansökningsdag:
2025-01-31
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Linköping
Kontaktpersoner:
Pauline Ärlebäck
tfn: 013-37 80 00
Företagets hemsida:
Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Stockholm
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.