Vill du bidra till utvecklingen av nästa generations flygkoncept? Vill du arbeta med att förstå och utveckla människans roll i tekniska system på en myndighet där du gör verklig skillnad? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi söker nu forskare med erfarenhet av pilotnära system. Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!
Om tjänsten
I denna roll kommer du främst att arbeta med utveckling av pilotnära system inom den militära flygdomänen. Du kommer att vara involverad i allt från litteraturstudier till experiment, där du undersöker och analyserar människans roll i komplexa tekniska system. Du förväntas kunna kan arbeta med att utveckla interaktionen mellan pilot och gränssnitt i nuvarande och kommande flygsystem samt dokumentera och presentera resultaten muntligt och skriftligt på både svenska och engelska. Du kommer att spela en central roll i att utveckla tekniska system med ett starkt fokus på användarens interaktion. Vi arbetar projektbaserat och det finns möjlighet att du med tiden kan arbeta med projektledning.
Det förekommer resor i tjänst för att kunna genomföra studier, ha möten med uppdragsgivare och delta vid konferenser.
Om enheten
Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik i Linköping. En central del av vårt arbete är att förstå och förbättra samspelet mellan människa och teknik, där vi studerar hur teknik kan stärka individens och gruppers förmåga. Vi arbetar i nära samverkan med våra uppdragsgivare, främst försvarsmyndigheter och civila krisberedskapsorganisationer för att stärka deras förmåga att utveckla, anskaffa, hantera och värdera komplexa system.
Vi arbetar projektbaserat och vår forskning baseras på litteraturstudier, experiment, fältstudier, fallstudier och aktionsforskning. Det mer tillämpade arbetet innebär att utveckla och utvärdera koncept, prototyper och produkter, ibland tillsammans med de tänkta användarna i den faktiska användningsmiljön. En stor del av våra uppdrag kräver ett explorativt angreppssätt för att kunna utveckla kunskap om framtida lösningar. Detta kan ske i form av workshops med slutanvändare för att identifiera behov samt utvärdera ny teknik och nya koncept.
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Krav
Vi söker dig som:
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas i denna tjänst ser vi att du har en stark samarbetsförmåga och enkelt kan växla mellan att se helheten och de små detaljerna i arbetet. En stor del av arbetet avser projektledning, vilket förutsätter att du är driven, flexibel och har en helhetssyn. Du förväntas även att självgående kunna ta dig an nya arbetsuppgifter.
Meriterande
Det är meriterande om du har kunskap eller erfarenhet inom Systems engineering, människa-teknikinteraktion (HMI) eller en bred militär flygbakgrund. Det är även meriterande om du är disputerade inom ett område av relevans för tjänsten.
Vad erbjuder vi dig?
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.
Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html
Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.
Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 28:e Februari 2025!
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Charlotte Stenius. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Anette Frid (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.
FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.
Referensnummer:
FOI-PERS-2025-115
Län:
Anställningstyp:
Tillsvidareanställning
Anställningsgrad:
Heltid
Arbetstider:
Dag
Sista ansökningsdag:
2025-02-28
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Linköping
Kontaktpersoner:
Charlotte Stenius
tfn: +46 013-37 80 00
Företagets hemsida:
Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Stockholm
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.