Har du erfarenhet och intresse av att leda personal inom forskningsverksamhet? Har du även erfarenhet inom försvarssektorn och vill arbeta där det pågår spännande forskning och utveckling för samhällets säkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!
Om tjänsten
I rollen som enhetschef kommer du att ha ett övergripande ansvar för utveckling och vetenskaplig kvalitet av enhetens forskningsverksamhet. Du har även ansvar för gruppens kompetens så att den motsvarar de på långsikt förväntade behoven. I arbetet ingår personalledning, resursplanering, dialog med uppdragsgivare, projektuppföljning och rekrytering samt kvalitetsarbete såsom granskning och godkännande av bl.a skriftliga rapporter. Vidare genomför du utvecklingssamtal och lönesamtal med dina medarbetare. Arbetet sker i nära samarbete med övriga enhetschefer på avdelningen. Du rapporterar till avdelningschefen och ingår i avdelningens ledningsgrupp, där du tillsammans med övriga enhetschefer utvecklar avdelningens verksamhet enligt myndighetens strategi och mål.
Om enheten
Den nya enheten inom undervattensteknik kommer att vara en av fyra enheter som arbetar med undervattensfrågor på avdelningen Försvarsteknik- Försvarsteknik. Vi är i en expanderande fas och inledningsvis kommer enheten att ha 15-20 medarbetare. Vår uppgift är att stärka Försvarsmaktens förmåga under vatten och bidra till att skydda viktig infrastruktur. Det gör vi genom forskning, utveckling och studier inom bland annat hydroakustik, hydrodynamik, elektromagnetik och signalbehandling. Kunskapen används för att göra våra undervattenssensorer bättre, våra ubåtar tystare och för att vi ska kunna kommunicera bättre under vattenytan. Vi stödjer Försvarsmakten vid t.ex. ubåtsoperationer, ubåtsjakt, sjöfartsskydd och minjakt. Vi har också en del civil verksamhet avseende undersökningar av bullerpåverkan i undervattensmiljö.
Under de senaste åren har verksamheten växt kraftigt och vi behöver nu se över vår organisation. De nuvarande tre enheterna inom forskningsområdet Undervattensteknologi behöver bli fyra enheter från och med den 1 juli 2025. Vi söker nu en enhetschef som i nära samarbete med de tre nuvarande enhetscheferna kan utgöra ledningen av undervattensforskningen vid FOI.
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Krav
Vi söker dig som har en master eller magisterexamen med naturvetenskaplig/teknisk inriktning eller en civilingenjörsexamen. Du ska ha arbetslivserfarenhet från försvarssektorn, statligt eller privat.
Vidare ska du ha erfarenhet som personalledande chef i mer än 3 år, där du haft minst 10 medarbetare samt behärska svenska och engelska i tal och skrift.
Meriterande
Det är meriterande om din utbildningsbakgrund ligger inom ett för verksamheten relevant område. Likaså är det meriterande om du har en forskarexamen inom relevant område. Det är även meriterande om din erfarenhet av personalledning är från en statlig myndighet.
För att lyckas i rollen som enhetschef är det viktigt att du kan leda, motivera och skapa engagemang hos dina medarbetareför att nå överenskomna resultat. Du är lyhörd, kommunicerar på ett tydligt sätt, påminner, följer upp och är en god arbetsgivarföreträdare. Det är viktigt att du har en personlig mognad, är trygg, stabil och har självinsikt. Vidare är du bra på att se helheter och tar hänsyn till det större perspektivet. Det är även av stor vikt att du har en god samarbetsförmåga och kan skapa och behålla kontakter både internt och externt.
Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Vad erbjuder vi dig?
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.
Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html
Du kommer att tillhöra avdelningen Försvarsteknik med placering i Kista. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsteknik.html.
Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.
Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 26 februari!
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Lars Höstbeck. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (Saco-S) och Krister Söderberg (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.
FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.
Referensnummer:
2025-116
Län:
Anställningstyp:
Tillsvidareanställning
Anställningsgrad:
Heltid
Arbetstider:
Dag
Sista ansökningsdag:
2025-02-26
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm/Kista
Kontaktpersoner:
Lars Höstbeck
Företagets hemsida:
Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Kista
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.